Köp bilen nu – spara pengar innan nya fordonsskattehöjningen

Från och med den 1 juli kan fordonsskatten öka med upp till 30 000 kr på tre år för vissa bilmodeller då nya fordonsskatten ”Bonus Malus” införs. Det kommer innebära skattehöjningar på de flesta bilmodellerna. Registreringar som är gjorda senast den 30 juni påverkas inte av de höjda skatterna. Här kan du spara många tusenlappar om du köper och hämtar ut en våra nya lagerbilar som är färdig för leverans, innan den nya skatten slår till. Gäller både person- och lätta transportbilar.

Vi reder ut begreppen vad gäller Bonus Malus
Miljöfrågor relaterat till utsläpp från fordon är en komplicerad fråga. Och väldigt viktig. Men debatterna tar olika utgångspunkter och man upplever ibland att det är svårt att veta vilket eller vilka utsläppsvärden som är extra nödvändiga att minska. Koldioxid, kväveoxider, partiklar. Allt samverkar och måste ses i breda perspektiv. En ”ren” elbil bör ju till exempel helst få sin el från en förnyelsebar källa annars blir den ju inte så ”ren”.

Förenklat kan man säga att Bonus Malus är ett nytt beräkningssätt för fordonsskatt där syftet är att uppmuntra till köp av bilar med mindre utsläpp av just koldioxid. Man belönar bilar med mycket låga utsläpp (till exempel rena elbilar) med en bonus, men lägger på desto mer skatt på bilar med höga CO2-utsläpp. Man tar helt enkelt skatt från de fordon som släpper ut mycket koldioxid och ger som en bonus till de fordon som släpper ut lite.

Det är sedan, när man dyker in i detaljerna med olika utsläppsnivåer, grundbelopp olika tillägg det blir lite mer komplext. Vår personal kan hjälper dig gärna med råd, kostnadsberäkningar och sortera all fakta. 

Räkna ut exakt vad bilen du är intresserad av kommer kosta efter Bonus Malus införts här.

Vilka fordonstyper berörs och i vilken omfattning?

  • De nya reglerna kommer att gälla personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Störst ”Malus-skatt” läggs på bensin och dieselmotorer som släpper ut mer koldioxid än 140g/km. Nästa lägre nivå är 95140 g/km och sedan 60–95 g/km.
  • Bonus Malus gäller bara nya bilar tillverkade från och med i år och påförs bilar som säljs och registreras från den 1 juli 2018. Skatten löper därefter i tre år och återgår sedan till de nivåer som gällde innan.

Går du i bilköpartankar just nu bör du väga in detta i ditt beslut:

  1. De nya fordonsskatten börjar gälla den 1 juli. Bilköp innan dess berörs inte av Bonus Malus så länge bilen är registrerad på dig senast den 30 juni. Detta är alltså ett viktigt datum om du tänker köpa en diesel-, eller bensindriven bil och vill undvika en skattehöjning. Ren elbil, hybridbil, eller gasbil får en bonus eller oförändrad skatt så dessa kan man överväga att köpa efter den 1 juli.
  2. Skatten för tex en bensinmotor som ligger i den mellersta utsläppsnivån 95–140 g/km kommer att öka med ca 300% per år i skatt (från ca 888 kr till 2 752 kr/år).  Så den nya skatten kan i högsta grad bli märkbar kostnad i bilägandet.
  3. Tänker du dig en ny bil kan ett bra tips vara att köpa en av våra alldeles nya lagerbilar. Dessa finns för snabb leverans. Om du sett ut en speciell modell som ännu inte har producerats i fabrik, omfattas den av Bonus Malus om den levereras efter den 1 juli.  Det är registreringen av fordonet som styr Bonus Malus även om du har skrivit på köpeavtalen innan den 1 juli.
  4. Begagnade bilar omfattas inte av Bonus Malus så ett alternativ kan vara att välja en bra begagnad bil istället. Varudeklarerade, rekondade, servade och ofta med garantier kvar.

Vill du köpa en nybil innan Bonus Malus träder i kraft så har vi just nu bilar i lager. Du hittar dem alla under Erbjudanden.